Top

LED ekrani

OD ČEGA SE SASTOJI LED EKRAN?

Led ekran se sastoji od više kabineta.
Kabinet čini više modula.
Modul se sastoji od led dioda.
Led dioda ili piksel je osnovni element led ekrana.

POGLEDAJTE PONUDU
Od čega se sastoji led ekran

KAKO SE UPRAVLJA OVIM EKRANIMA?

Pored samih modula koji predstavljaju LED ekran, postoji jos dodataka koji čine da bi ovaj sistem funkcionisao. U dodatke ubrajamo prijemnu karticu, kontroler, udaljeni računar sa pristupom internetu.

KOJI EKRAN IZABRATI?

Potreban vam je ekran za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu? Ili možda ugaoni ekran?

Unutrašnji ekran

UNUTRAŠNJI EKRANI

Spoljašnji ekran

SPOLJAŠNJI EKRANI

Ugaoni ekrani

UGAONI EKRANI

Fleksibilni ekrani

FLEKSIBILNI EKRANI

KOJA JE PREPORUČENA UDALJENOST OD EKRANA?

U zavisnosti od vaših potreba izaberite pravu gustinu piksela (razmak između dioda). Najlepša slika se upravo postiže pravilnim izborom razmaka između dioda. Na slici su grafički prikazani preporučeni razmaci dioda u zavisnosti od razdaljine gledaoca.

Razdaljina

PONUDA EKRANA

Ovo je kratak pregled mogućnosti ekrana. Klikom na određenu kategoriju otvaraju se dodatne opcije.

UNUTRAŠNJI EKRAN

SPOLJAŠNJI EKRAN

PONUDA LED EKRANA

Pogledajte ponudu LED EKRANA

UNUTRAŠNJI LED MODUL Q2.5-E

UNUTRAŠNJI LED MODUL Q2.5-E

320*160*13mm

Rezolucija ekrana
128x64
Razmak piksela
2.5mm
Osvetljenost
500-600 cd/m2

UNUTRAŠNJI LED MODUL Q1.8-PRO

UNUTRAŠNJI LED MODUL Q1.8-PRO

320*160*13mm

Rezolucija ekrana
172x86
Razmak piksela
1.86mm
Osvetljenost
600-700 cd/m2

UNUTRAŠNJI LED MODUL FLEKSIBILNI Q2.5-HR

UNUTRAŠNJI LED MODUL FLEKSIBILNI Q2.5-HR

320*160*7.5mm

Rezolucija ekrana
128x64
Razmak piksela
2.5mm
Osvetljenost
450-500 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED MODUL Q4 E

SPOLJAŠNJI LED MODUL Q4 E

320*160*18.5mm

Rezolucija ekrana
80x40
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
4500-5000 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED KABINET Q4-E BS

SPOLJAŠNJI LED KABINET Q4-E BS

640x480mm

Rezolucija ekrana
640x480
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
4500-5000 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED KABINET RENTAL Q4-KL

SPOLJAŠNJI LED KABINET RENTAL Q4-KL

640mm*480mm*98.5mm

Rezolucija ekrana
160x120
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
4500-5000 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4240FO-CKI/F

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4240FO-CKI/F

640x640mm

Rezolucija ekrana
160x160
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
4500 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4280FO-CKI/F

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4280FO-CKI/F

960mm*960mm*138mm

Rezolucija ekrana
120×120
Razmak piksela
8mm
Osvetljenost
4500 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4239FO-BGF

SPOLJAŠNJI LED KABINET DS-D4239FO-BGF

500mm*500mm*85.1mm

SPOLJAŠNJI LED MODUL MW7504 960

SPOLJAŠNJI LED MODUL MW7504 960

960mm×960mm

Rezolucija ekrana
240×240
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
5500 cd/m2

SPOLJAŠNJI LED MODUL MW7504

SPOLJAŠNJI LED MODUL MW7504

640mm×480mm×105mm

Rezolucija ekrana
80×40
Razmak piksela
4mm
Osvetljenost
5500 cd/m2

ŠTA JE LED?

 

LED je skraćenica od Light-emitting diode (dioda koja emituje svetlost). LED emituje svetlost kao rezultat električne luminiscencije. Poznata je i pod nazivom „hladna svetlost“, jer se, za razliku od staromodnih žarulja sa žarnom niti, svetlo ne proizvodi zagrevanjem metalne niti. Dioda, pak, emituje svetlost kada teče kroz dva posebno obložena silicijumska poluprovodnika. To je jedan od energetski najefikasnijih i najuštedljivijih načina za proizvodnju svetlosti.

 

LED se sastoji od čvrstih materijala bez pokretnih delova i često je oblikovan u providnu plastiku. Ovo osigurava visoku trajnost. Kada je LED uključen, on emituje gotovo nula toplote. Ovo smanjuje problem hlađenja elektronskih delova.

 

Prvu LED je kreirao ruski pronalazač Oleg Losev 1927. godine. Dugi niz godina bilo je moguće proizvoditi samo infracrvene, crvene i žute LED diode. Ove diode su korišćene u svemu, od daljinskih upravljača do radia sa satom.

 

Tek 1994. godine japanski naučnik Shuji Nakamura uspeo je da demonstrira efikasnu plavu LED. Ubrzo su usledile bele i zelene LED diode, postavljajući temelje za LED revoluciju koju smo videli u tehnologiji osvetljenja i displeja.

 

KAKO FUNKCIONIŠE LED EKRAN?

LED ekran se sastoji od mnogih blisko raspoređenih LED dioda. Varirajući osvetljenost svake LED diode, diode zajedno formiraju sliku na displeju.

 

Da bi se stvorila slika u boji, koriste se principi aditivnog mešanja boja, pri čemu se nove boje stvaraju mešanjem svetlosti u različitim bojama. LED ekran se sastoji od crvene, zelene i plave LED diode, a ove tri boje se kombinuju i formiraju piksel. Prilagođavanjem intenziteta dioda mogu se stvoriti milijarde boja. Kada LED ekran pogledate sa određene udaljenosti, niz piksela u boji se vidi kao slika.

 

ŠTA JE RGB?

RGB je skraćenica od crvene, zelene i plave boje (Red, Green i Blue). To je šema boja koja koristi činjenicu da se sve vidljive boje mogu mešati iz ove tri osnovne boje. Koristi se u gotovo svim vrstama ekrana, uključujući i LED ekrane.

 

ŠTA JE SMD?

SMD (surface-mount device) je uređaj za površinsko montiranje. To su elektronske komponente koje se postavljaju površinski direktno na štampanu ploču - a ne kao prethodnim lemljenjem metalne iglice na donjoj strani pločice.

 

U tehnologiji LED ekrana, SMD koncept se koristi malo drugačije. SMD displej je LED displej gde su crvene, zelene i plave diode smeštene u malu plastičnu kapsulu koja je površinski montirana na štampane ploče ekrana. Kada se diode kapsuliraju na ovaj način, one zauzimaju mnogo manje prostora, što omogućava proizvodnju ekrana sa manjim razmakom između dioda i većom rezolucijom.

 

KOLIKO STRUJE TROŠI LED EKRAN?

LED je visoko energetski efikasna tehnologija, otuda i danas široko rasprostranjena upotreba LED sijalica koje štede energiju. Količina energije koju diode koriste u LED ekranu zavisi od vrste ekrana, osvetljenosti i upotrebe.

 

Postoji mnogo različitih vrsta LED ekrana i dioda. Na primer, potrošnja energije unutrašnjeg LED ekrana razlikovaće se od potrošnje spoljašnjeg LED ekrana, koji se mora videti na direktnoj sunčevoj svetlosti. Osvetljenost ekrana je takođe glavni faktor. Slike moraju biti jasne, ali svetlo sa ekrana ne sme zaslepiti. Spoljašnji LED ekran mora biti mnogo svetliji na dnevnom svetlu nego kad padne mrak.

 

Ono što se prikazuje takođe ima uticaja. LED prikazuje sliku uključivanjem i podešavanjem osvetljenosti dioda u boji. Potpuno bela slika sa crnim tekstom zahtevaće mnogo više osvetljenih dioda - i daleko više snage - od belog teksta na crnoj pozadini.

 

KOLIKO DUGO TRAJE LED EKRAN?

Teško je reći bilo šta konkretno o životnom veku LED EKRANA, jer mnogi faktori dolaze u obzir. Međutim, uz pravilno održavanje LED ekran sigurno može trajati više od deset godina. Kao i kod svih vrsta elektronike, na očekivani životni vek takođe utiče svakodnevna upotreba i okruženje oko ekrana. Svetle slike i visok nivo osvetljenosti više troše ekran nego tamnije slike i nizak nivo osvetljenosti. Faktori poput vlažnosti i sadržaja soli u vazduhu takođe mogu doći u obzir.

 

Tokom životnog veka LED displeja, svetlost dioda će se smanjivati. Koliko će to biti zavisi od vrste i generacije dioda. Mnogi LED displeji nikada ne koriste svoj puni intenzitet svetlosti, pa će smanjenje retko predstavljati problem.

 

ŠTA PREDSTAVLJA PIXEL PITCH LED EKRANA?

Rastojanje između dioda LED ekrana određuje rezoluciju ekrana. Udaljenost do centra susedne grupe meri se od središta svake grupe crvenih, zelenih i plavih dioda. Ova udaljenost poznata je kao visina piksela. Svaka grupa dioda formira piksel.

 

Ako LED ekran ima korak piksela od 1 cm, može biti 100x100 piksela po kvadratnom metru ekrana. Rezolucija ekrana je data u paru brojeva koji označavaju širinu i visinu u pikselima. Ako imate ekran od 6x8 metara sa korakom piksela od 1 cm, on ima rezoluciju 600x800 piksela.

 

Postoje LED ekrani sa korakom piksela od nekoliko centimetara do jednog milimetra.

 

KOJU REZOLUCIJU DA IZABERETE?

Rezolucija koja vam je potrebna za LED ekran zavisi od udaljenosti gledanja. Na kojoj razdaljini će vaša publika gledati prikaz? Ako ste blizu LED ekrana sa niskom rezolucijom (veći razmak dioda), biće teško videti šta se nalazi na ekranu.

 

Obično postoji veza između rezolucije ekrana i cene. Što je veća rezolucija, ima više dioda po m2 - a samim tim i veća cena.

 

Ako postavljate digitalni znak pored glavnog puta ili na fasadu zgrade, videće se sa određene udaljenosti. Ovde bi prikaz visoke rezolucije bio nepotreban - i nepotrebno skup. Ako je to izložba na nivou prolaznika usred robne kuće, publika će joj se mnogo približiti. Ovde najbolje funkcioniše ekran visoke rezolucije.

 

Dobro pravilo je ekran od 1 mm piksela za svaki metar udaljenosti gledanja.

 

ŠTA SU NITOVI?

Merenje nitova koristi se pri analizi osvetljenosti LED displeja. Nit je druga reč za kandelu po kvadratnom metru. Candela je SI jedinica osvetljenosti. To je jedinica koja uzima u obzir percepciju ljudskog oka o osvetljenosti različitih boja. To je čini očiglednom jedinicom koja se koristi za merenje osvetljenosti ekrana. Jedna kandela je otprilike svetlost koju emituje normalna sveća.

 

Jedinica nita se potpuno razlikuje od merenja ANSI lumena, koja se koristi za procenu osvetljenosti video projektora. Ne mogu se porediti.

 

ŠTA JE EMC?

EMC (electromagnetic compatibility) označava elektromagnetnu kompatibilnost. To je istraživanje u elektrotehnici, koje istražuje efekat elektromagnetnog zračenja električnih uređaja. Svi električni uređaji emituju zračenje u većem ili manjem stepenu. Zračenje nije štetno za ljude, ali može uticati na druge električne uređaje. Kao kada mobilni telefon stavite blizu starog zvučnika.

 

Da bi sprečila da električni uređaji imaju negativan uticaj jedni na druge, EU je uvela EMC direktivu. Direktiva osigurava da električna i elektronska oprema ne generiše elektromagnetne smetnje ili na njih ne utiče. Oprema ne sme da utiče ni na radio ni na telekomunikacije. To je važna direktiva, jer na primer na aerodromima i u bolnicama može biti opasno ako uređaji negativno deluju jedni na druge.

 

SPOLJAŠNJA LED REŠENJA

Od semafora za stadione i pozadina koncerata, reklamiranja na izlozima, reklama za prevoz, pa čak i bioskopa kraj bazena, više je prilika nego ikad za pružanje efektnih vizuelnih iskustava kada su ljudi napolju. Naša rešenja za spoljašnje LED ekrane su dizajnirana da budu upravo ono što vam treba tamo gde vam je potrebno.

 

OTPORNI NA LOŠE VREMENSKE USLOVE

Spoljašnji uslovi okoline mogu biti nepogodni sa kišom, snegom, prašinom, vetrom, ultraljubičastim zracima i ekstremnim promenama temperature. Sa svojstvima kao što su hidroizolacija, UV zaštitni tretmani, mrežica za malu otpornost na vetar, maske otporne na habanje i nepropusna kućišta, spoljašnja LED rešenja mogu da podnesu loše vremenske prilike.

 

SJAJNI NA SVETLOSTI

Može biti nezgodno gledati digitalne natpise kad ih sunce obasjava. Naši spoljašnji LED displeji imaju veliku osvetljenost, a modeli isporučuju čak 6.000 nitova, što ih čini lakšim za posmatranje čak i na direktnoj sunčevoj svetlosti.

 

SVESTRANOST PRIMENE

Imamo spoljašnje LED ekrane za gotovo svako okruženje. Nudimo spoljašnje LED ekrane koji su lagani i mogu se vešati; video zidove za privremene događaje koje jedna osoba može brzo instalirati i rastaviti, video zidove fiksne instalacije visoke rezolucije za gledanje izbliza itd. Bilo da publika izbliza gleda izuzetno detaljan sadržaj ili posmatra lagani viseći LED natpis sa zemlje, mi vam možemo ponuditi pravi spoljašnji LED ekran.

 

LED VIDEO ZIDOVI

Tehnologija LED video zidova sa direktnim prikazom postaje sve popularnija zbog svoje sposobnosti da pruža bešavne slike, skalabilnosti u bilo kojoj veličini ili obliku i izvrsnih optimalnih karakteristika zbog kojih sadržaj video zida izgleda sjajno iz bilo kog ugla.

 

Mi smo tržišni lider u rešenjima LED displeja visoke rezolucije i pružamo širok spektar LED ekrana, od unutrašnjih video zidova visoke rezolucije do rešenja za najveća javna i sportska mesta na otvorenom.

 

LED SELEKTOR

Nudimo LED proizvode u nekoliko konfiguracija prilagodljivih vašim potrebama. Izaberite opcije u nastavku i pogledajte dostupne modele. Naše razumevanje smernica za daljinu gledanja pojednostavljuje odabir ekrana video zida sa savršenim korakom piksela za vaš prostor i publiku koja posmatra.